De elektrische autoverzekering

Je kunt met je elektrische auto doorgaans bij veel autoverzekeraars terecht. Je hebt geen speciale elektrische autoverzekering nodig. Wel bieden sommige autoverzekeraars naast de basis- en aanvullende dekkingen extra dekkingen aan voor elektrische auto’s. Denk hierbij aan schade aan jouw eigen laadpaal als deze niet ergens anders is verzekerd. Of speciale pechhulp om jou en je auto naar jouw eindbestemming of dichtstbijzijnde oplaadpunt te brengen als de accu onverwacht leeg raakt.

Kosten van een verzekering

Autoverzekeraars hanteren over het algemeen geen verschil in premie voor een elektrische auto of een benzineauto. Elektrische auto’s zijn echter vaak duurder in aanschaf dan vergelijkbare benzineauto’s. Hierdoor kost het verzekeren van een elektrische auto vaak meer. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wij vergelijken de beste voorwaarden voor je, neem contact met ons op!

Reparatiekosten hoger

Bij schade zijn de gemiddelde reparatiekosten aan een elektrische auto 30% hoger dan die aan een auto met een traditionele brandstofmotor. Dit komt vooral doordat volledig elektrische auto's boordevol elektronica zitten, waaronder veel sensoren, en natuurlijk het accupakket. Daarnaast blijkt uit schadecijfers dat beginnende Elektrisch Voertuigrijders nog lijken te moeten wennen aan het besturen van een elektrische auto, waarbij veel vermogen direct beschikbaar is. Er ontstaat vaker dan bij reguliere auto's in de eerste maanden al een schade.

Diefstalpreventie

Het kan zijn dat niet alle elektrische auto's voldoen aan de gestelde alarmeisen van verzekeraars. Deze moeten in veel gevallen SCM/CCV goedgekeurd zijn. Dit is niet bij alle elektrische voertuigen het geval. Check dit daarom altijd bij de aanschaf van een elektrische auto voordat je een verzekering afsluit.

Aandachtspunten als je je elektrische auto wilt verzekeren

Het duurste onderdeel van je elektrische auto is de accu. Vaak geldt: hoe groter de auto, hoe groter de accu. Als er iets aan de accu gerepareerd moet worden, liggen de kosten hoger dan bij een gewone auto. Er zijn nog een aantal andere punten waarmee je rekening moet houden als je je elektrische auto wil verzekeren, namelijk:

  • Let op dat ook je laadkabel verzekerd is. Als een accessoire of als onderdeel van je elektrische auto.

  • Heb je een gehuurde accu? Check dan of deze onder de dekking voor accessoires valt. Dit is vaak niet het geval.

  • Heb je een eigen laadpaal? Check of je woonverzekering deze ook dekt bij schade of diefstal.

  • Kies je voor de Volledig Casco-dekking? Overweeg dan de aanvullende dekking “3 jaar aanschafwaardegarantie”. Met deze dekking krijg je tot 3 jaar na de aankoopdatum van de elektrische auto de aanschafwaarde terug in het geval van total loss of diefstal. Dit is standaard 1 jaar.​

Tips ter preventie van schade

 

Zet je auto op een bewaakte parkeerplaats

Hier wordt vaak minder ingebroken.

Parkeer je auto op een goed verlichte plaats

Autodieven en vandalisten willen zo min mogelijk opvallen bij hun daad.

Laat nooit waardevolle bezittingen achter in de auto

Ook uit het zicht kunnen laptops of andere apparaten worden opgespoord.

Laat je autoruit graveren

Auto’s waarbij een kenteken in de ruiten is gegraveerd, zijn minder gewild bij autodieven.

Sluit je auto altijd goed af

Ook als je maar even kort uitstapt.

Installeer een CCV goedgekeurd alarmsysteem met hellingshoekdetectie

Deze bewaakt de auto door middel van detectoren. Op het moment dat er iets verandert aan de auto gaat het alarm af.

Meer weten over verzekeringen voor elektrische auto’s?

Zit je nog met vragen, of wil je hulp bij het vinden van een passende autoverzekering? Neem gerust even contact met ons op.

Wellicht ook interessant..